dotlogo
 SUSANNES SIDER

Bullet  Førstesiden
Bullet  Curriculum Vitae
Bullet  Pekere


 ARBEIDER

Bullet  Hovedoppgaven min
Bullet  Artikler

Julehygge?

Av Susanne A. Kjekshus Koch

I skrivende stund er det ikke lett å prestere en lederartikkel med juleinnhold. Vi er i slutten av oktober, det er surt og regntungt ute, og julen er ennå bare et løfte, men et løfte om hva?

Som barn var løftet om julen som duften av gløgg og pepperkaker; spennende, lunt og trygt. Også for oss voksne er jul synonymt med hygge, selv om bildet er nyansert noe. Riktignok gleder vi oss til høytid og familiehygge, men de positive forventningene blandes med gnagende uro: "Rekker jeg å ordne både julekaker, gaver og rengjøring før klokkene ringer julekvelden?"

Noen har kanskje andre betenkeligheter. Er ikke jula ganske overvurdert? Er ikke mange familieselskaper ganske klamme? Jo, mange trenger en akevitt eller tre for å skylle vekk ettersmaken av førjulsstress og kjøpepress.

Så er det de som gruer seg til jula. For dem skaper forventningen om familiehygge bare prestasjonspress. Kanskje er ikke julegavebudsjettet noe å skryte av. Kanskje er familien deres ikke mye å hygge seg over for tiden. Kanskje hygger de seg ikke over det folk flest gjør. Kanskje skulle de gjerne hygget seg, men mangler noen av forutsetningene. Det er for eksempel ikke lett å skape julehygge når man er alene.

Alle vi som føler noe av denne bismaken ved julehyggen kan med fordel vende blikket mot den første julenatten. Det var en natt som utallige mennesker i generasjon etter generasjon hadde lengtet etter. Ikke de som ønsket seg et godt påskudd til en fest. De som lengtet etter denne natten var de som "levde i mørket" eller "bodde i skyggelandet": "Det folk som vandrer i mørket, får se et stort lys; over dem som bor i skyggelandet, stråler lyset fram. […] For et barn er oss født, en sønn er oss gitt. Herreveldet er lagt på hans skulder, og hans navn skal være: Underfull Rådgiver, Veldig Gud, Evig Far og Fredsfyrste" (Jes. 9, 2 og 6).

Så dette etterlengtede barnet kommer først og fremst til alle som ikke har så mye å se frem til i førjulstiden. Det er selvfølgelig han som gjør julen verd å vente på. Og gaven han bringer er lys. Lys til alle som vandrer i mørket. (Ja, også til oss som sitter samlet rundt juletreet, men lyset hans skinner klarere der ute i natten.) Ingen gave kan vel være mer kjærkommen i årets mørkeste måned enn nettopp lyset. God jul!


Susanne Anette Kjekshus Kochs hjemmeside. E-mail: susanne@aviana.com. Kodet og designet av Susanne og Per Koch, Oslo. Hjemmesidene er en del av aviana.com.